Hallon och hallonodling

Lästips

Här har vi sammanställt en lista över några böcker som vi tycker är läs-värda. Är du intresserad av någon bok kan du försöka hitta den på AdLibris, de har över 1 miljon titlar, snabba leveranser och mellan 30 - 50% lägre priser på böcker. Prova också att söka på: Abebooks (i första hand utländsk litteratur),Antikvariat.net eller på Bokbörsen, där finns många handlare anslutna.
Adlibris kan du söka nya böcker till mycket bra priser:

BARA BÄR »

Författare: Jens Linder
Förlag: Albert Bonniers förlag(utg. 2003)
ISBN: 9100576220
Kocken Jens Linders första bok, med rikligt av recept, där varje bär (nästan 200) har ett eget kapitel. Välkommen in i bärens njutningsfulla värld!

BLOMBOK: RAPPORT FRÅN EN TRÄDGÅRD »

Författare: Karin Berglund
Förlag: Prisma(utg. 2003)
ISBN: 9151839814
En mycket fin bok, som alltid av Karin Berglund. Man rycks med av hennes målande språk och underbara bilder!

BÄRODLING

Författare: Lisbeth Larsson & Birgitta Svensson
Förlag: LT:s förlag(utg. 1989)
ISBN: 9127340465 / 9136026964
En klassiker, där många av sorterna på vår hemsida finns med i beskrivning.

BÄRODLING

Författare: CH. Reimer
Förlag: Nordisk Rotogravyr(utg. 1935)
ISBN:
"Allmän Svensk Trädgårdstidnings Handböcker". Författaren, CH. Reimer, beskriver mycket utförligt odlingern av krusbär, vinbär, björnbär, jordgubbar, månadssmultron och hallon.

CLARAS GRÖNA KOKBOK »

Författare: Maria Fredin-Skoog
Förlag: B. Wahlströms bokförlag(utg. 2002)
ISBN: 9132327919
Enkla fina recept som är nyttiga, enkla och aptitretande. Fina färgbilder! Matskribenten Maria Fredin-Skoog ger råd om hur man lagar god vegetarisk mat med all den näring kroppen behöver. Hon tipsar också om hur recept kan anpassas för veganer som varken äter ägg eller mjölkprodukter.

CLARAS GRÖNA KOKBOK »

Författare: Maria Fredin-Skoog
Förlag: B. Wahlströms bokförlag(utg. 2002)
ISBN: 9132327919
Enkla fina recept som är nyttiga, enkla och aptitretande. Fina färgbilder! Matskribenten Maria Fredin-Skoog ger råd om hur man lagar god vegetarisk mat med all den näring kroppen behöver. Hon tipsar också om hur recept kan anpassas för veganer som varken äter ägg eller mjölkprodukter.

CLARAS TRÄDGÅRD - EN NYBÖRJARES TRÄDGÅRD »

Författare: Clara Block Hane
Förlag: Bokförlaget DN(utg. 2003)
ISBN: 9175884593
En rolig, lättläst bok som beskriver odlandets möda, men också ger bra information på faktarutor. Olika hallonsorter finns i den här boken.

DIN TRÄDGÅRD »

Författare: Karin Berglund
Förlag: Bonnier Alba(utg. 1996)
ISBN: 9100569291 / 9134514554
En mycket fin bok, vackra bilder och sakkunskap. Bland beskrivning av hallonsorter nämns Risarp Desert.

FLORANS KONSTNÄRER »

Författare: Monika Björk
Förlag: Prismas Bokförlag(utg. 1999)
ISBN: 9151835029
Boken innehåller botaniska illustrationer och illustratörer i Norden. Här kan man njuta av fina bilder och historien om konstnärerna redan från medeltiden.

FRUKT OCH BÄR »

Författare: Åke Truedsson
Förlag: Natur och Kultur(utg. 2005)
ISBN: 9127355756
Bär och frukt är naturens underverk med dokumenterat goda hälsoeffekter. Här presenteras 50 läckra nyttigheter med bl a historik, sortval, näringsinnehåll och användningsområden. Det är en bok som ger intressant läsning och praktiska odlingsråd för den som vill skapa sig en egen trädgård, fylld med frukter och bär. Våra vanligaste frukter och bär såsom äpple, päron, plommon, jordgubbar, hallon, vinbär och smultron finns självklart med men även mer exotiska sorter som kiwi, aprikos, mullbär, vindruvor och fikon. Här presenteras även slånbär, havtorn, kvitten, hasselnötter, valnötter, blåbär, lingon, tranbär och andra läckerheter från skogen.
Vi upptäckte att det inte var äkta Mormorshallon som omtalas i boken, eftersom som sorten beskrivs ha låg avkastning och att bären är små. Herbert och Åke kom fram till att det måste ha varit "Asker-Mormorshallon" som beskrivs. Det är en förväxling vi även uppmärksammat i TV4:s program "Äntligen hemma". Se gärna vår beskrivning av äkta Mormorshallon »

FRUKT OCH BÄR

Författare: Bertil Billbäck
Förlag: Esselte AB(utg. 1941)
ISBN:
Denna bok fann vi på antikvariat och där finns Asker, Preussen, Lloyd George och Hornet med, härstamning, beskrivning och fina färgbilder. Roligt för oss att hitta denna informativa bok. Även sorten Deutschland nämns, men den har vi inte funnit än. Är det någon som hört talas om den?

FRUKT OCH BÄR

Författare: I redaktionen: Eva Falk, Chris Bergendorff & Anna-Maria Lautmann
Förlag: Bokförlaget Semic AB(utg. 1986 5:e uppl.)9155212549
ISBN: (femte uppl.)
En receptbok som jag (Ingeborg) har använt mycket! En bok man har nytta av, ett bra komplement till den vanliga kokboken. Här finns många gamla, beprövade recept liksom annat som känns nytt och annorlunda. Både vanliga bär och frukter finns med, men också sådant som vi kanske inte stöter på så ofta.

FRUKT OCH BÄR - Naturligt läkande »

Författare: Anna Lindvall
Förlag: Bra böcker i Malmö AB(utg. 2002)
ISBN: 9171339272
Alla näringsexperter och forskare är överens om att frukter och bär är fantastiska näringskällor, fulla av vitaminer, mineralämnen och fibrer. Nya forskningsrön visar att många frukter och bär har en förebyggande effekt mot framförallt hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

HALLON OCH VINBÄR - desserter, bakverk, glass och kalla drycker »

Författare: Sandra Leigh Draznin
Förlag: Egmont Richters förlag AB(utg. 2004)
ISBN: 9177156617
En bok med recept där hallon samt röda och svarta vinbär får ingå en helig "allians" med kraftig smak från de svarta vinbären, syrlig från de röda och en förfinad smak från hallonen. Här finns läckerheter som Melon med hallon och chili, "Rødgrød" med basilika, Bärallianskaka med mandellock, Smördegskakor med kryddiga bär, Bärparfait med lime, Glassbomb med svartvinbärssorbet och hallonparfait samt Smoothie med röda vinbär.

Hallonlandet - Trädgårdens odling under 200 år

Författare: Eva Blomberg
Förlag: Sekel Bokförlag(utg. 2012)
ISBN: 918719905X
Tycker du om att läsa om trädgårdsodling och se vackra bilder? Drömmaom en fin trädgård? Eller är du nyfiken i största allmänhet? Här får du följa med på en kulturhistorisk vandring i trädgårdsodlandets spår. Jag visar hur man tänkt och gjort i hallonlandet, men också hur trädgårdsodlingen förändrats övergripande och vilka som varit pådrivarna i processen.

En sådan sakkunnig bok har inte skrivits på många år, och vi är väldigt glada över att boken om hallon har skrivits!

HALLONMASKEN

Författare: Zackarias Topelius
Förlag: Natur & Kultur(utg. 1995)
ISBN: 9127054098
En söt och trevligt illustrerad barnbok! När Aina och Therese räddar den lilla hallonmasken från att bli ihjältrampad anar de inte att det är självaste Hallonkungen. Men när flickorna går vilse i skogen kommer Hallonkungen till deras räddning.

HALLONMÄNNISKAN

Författare: Björn Berglund
Förlag: Forum(utg. 1975/1993)
ISBN: 9137057227/9137104039
En hyllning och beundran av naturen. Om blommor och fåglar. Om framtiden i ett skogsbryn. En poetisk bok där Björn Berglund skildrar fåglarnas kamp om sina revir, citronfjärilarnas kärleksliv, hur man plockar hallon och varför humlorna besöker maskrosorna.

JAG TÄNKER PÅ LINNÉ: HAN SOM SÅG ALLT

Författare: Karin Berglund
Förlag: Bonniers(utg. 2007)
ISBN: 9100100005
Efter att ha läst många, många hyllmeter av litteratur och botaniserat i undangömda arkiv har Karin Berglund omsorgsfullt mejslat fram ett levnadsöde. Hon har hälsat på i Linnés barndoms trakter, följt honom på några av hans mödosamma resor och tagit del av hans gärningar som läkare, lärare och forskare. Det ömsinta porträtt hon målar upp är bilden av en intensiv, komplex och levande människa som väckte starka känslor i sin samtid. Linné blir här ett geni, förstås, men också en person med mänskliga svagheter, skör och stark som den blomma som bär hans namn.

Idag (30/7 2007) har vi varit på en fantastisk föreläsning av Karin Berglund på Klarasalen Halmstads nya bibliotek. Karin kan som få göra en föreläsning oerhört spännande och rolig att lyssna till. Ämnet var Linné och hans liv och gärning, och grundade på vad som är skrivet i hennes senaste bok Jag tänker på Linné: han som såg allt. Vi har inhandlat boken tidigare och passade på att få den signerad av Karin. Det var även ett roligt återseende för oss eftersom Herbert fick sin medalj samtidigt som Karin vid Svensk trädgårds årsmöte i Norrtälje 2003. Köp boken och läs, den är underhållande, innehållsrik och rolig, allt i samma bok man kan önska sig! /Ingeborg

JORD UNDER NAGLARNA

Författare: Marie-Louise Paludan
Förlag: Bonniers(utg. 1995)
ISBN: 9100562548
Här finns beskrivet hallon (bland annat) helt underbart! Levande och medryckande, en skribent som minns gamla hallon som smakade.

LÄNGTANS BLOMMOR » (om gammaldags trädgårdsväxter)

Författare: Karin Berglund
Förlag: Prismas Bokförlag(utg. 2000)
ISBN: 9151838222
Karin Berglund lägger som vanligt ner hela sin själ och sina stora kunskaper när hon nu berättar om gammaldags trädgårdsväxter.

MAINAU - EN Ö, EN MAN, ETT LIVSVERK

Författare: BARBRO BOLINDER
Förlag: Wiken(utg. 1989)
ISBN:
En bok om Lennart Bernadotte, som nyligen gått bort. Vackra bilder att njuta av, här kan man läsa om hur Lennart Bernadotte lyckades skapa denna vackra natur till något man bara längtar efter att få uppleva.

MORMORS SYLT OCH FARMORS SAFT

Författare: Örjan Armfelt Hansell
Förlag: Nordstedts(utg. 1970-1998?)
ISBN:
Boken är tillägnad minnet av författarens mormor. En bok som handlar om både historia och användbara recept också för att kunna inspirera till att pröva i nutid. Det nämns att hallon var vanligt förekommande i kokböcker redan på 1700-talet.

MÖTE MED ÄNGLAR »

Författare: Inger Waern
Förlag: Libris(utg. 1998)
ISBN: 917195189X
Ibland kanske man behöver hjälp av högre makter! Inger Waern fick i slutet av 70-talet vara med om ett änglabesök i det egna hemmet. Händelsen satte igång en rad frågor och en process i hennes eget liv, men väckte också en vilja att ta reda på mer och höra om även andra varit med om något liknande. Hon började därför att samla in berättelser om vanliga svenskars möten med änglar.

ODLA BÄR

Författare: Ingevald Fernqvist
Förlag: LT:s Förlag(utg. 1972)
ISBN:
167 sidor, illustrerad med fotografier. Boken handlar om olika sorters bär och skrevs på den tiden när svenska bär odlades mer yrkesmässigt. Bland annat beskrivs olika försöksodlingar på hallon där ett tjugotal sorter testades.

SKYDDA DIN TRÄDGÅRD »

Författare: Maj-Lis Pettersson
Förlag: Ordalaget Bokförlag AB(utg. 2004)
ISBN: 9189086627
Här är boken för alla frustrerade trädgårdsägare: en lättanvänd, rikt illustrerad och samtidigt faktaspäckad handbok om hur man identifierar de vanligaste skadorna och skadegörarna och får bukt med dem. Specialtagna detaljbilder och noggranna beskrivningar samt tydliga ÅTGÄRDER för varje skadedjur.

SKÖNA BALKONGER & TERRASSER »

Författare: Kerstin Engstrand
Förlag: Prisma(utg. 2004)
ISBN: 9151840901
Det finns många böcker om balkongodling, men vi läser gärna denna bok. Inte så mycket information om hallon, men en bild på gula hallon. Bra, sorten Allgold Risarp går bra att odla i spann.

SVENSKA BÄRBOKEN - Våra bär i historien, naturen och matlagningen »

Författare: Inger Ingmanson och Pelle Holmberg
Förlag: Fotograf: Anders PedersenPrisma Bokförlag
ISBN: (utg. 2002)
915183815X

TRÄDGÅRDSSKOLAN »

Författare: Eva Hernbäck
Förlag: Illustratör: Iann Eklund-TinbäckPrisma Bokförlag
ISBN: (utg. 2008)
9151850192

VÅR TRÄDGÅRDSBOK »

Författare: Christel Kvant, Ingegärd Bodén & Inger Palmstierna
Förlag: Prisma Bokförlag(utg. 2005)
ISBN: 9151842106
En stor bok som innehåller det mesta om trädgård.

Vilken häck ska vi välja och när ska den klippas? Hur avgör jag om växterna på plantskolan är bra? När ska man egentligen klippa ner perennerna? Hur komponerar man en rabatt så att den blommar från vår till höst? Hur får man ut mesta möjliga av en liten yta? Eller en sluttande tomt? Hur anlägger man en damm?

Det kan synas pretentiöst, ja till och med omöjligt, att försöka täcka in alla de frågor som trädgårdsägaren behöver ha svar på. Ändå har författarna siktat mot stjärnorna och försöker göra just det i Vår trädgårdsbok.
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB