Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2016

2 september

Ja, nu har hösten börjat komma. Skönt att njuta av tända ljus och att elda någon brasa när det behövs. Jag måste inte ha en massa uteaktiviteter hela dagen utan gör bara vad som faller mig in.

I källaren börjar det bli trångt på hyllorna med flaskor och burkar med hallonsaft och sylt och jag har även köpt blåbär och lingon på torget. Det är alltid roligt att ge bort av överflödet. Ingen som tackar nej utan blir glada. Nu mognar plommon och äpplen men det är inga större mängder, jag brukar vilja koka äppelmos så jag får nog kolla om någon har gott om varan.

Så kommer lite reklam för boken Hallon som Ingar Carlsson har skrivit och är utgiven på förlaget Arena i Lund. Kolla in deras hemsida där finns många fina böcker om man gillar trädgårdsböcker. Du blir säkert glad över att se boken, den är helt i min smak och det är ju synd att inte Herbert fick se den färdig. Ingar var hos oss, två dagar innan han åkte in till sjukhuset, och där han tre veckor senare lämnade jordelivet och gick hem till himlen. Fri från alla plågor och sitt utslitna hjärta. Han var tvungen att fullfölja det här besöket av Ingar och det blev en fantastisk fin bok som jag hoppas har strykande åtgång. 3000 ex är i den första tryckningen. Köp den i bokhandeln eller på nätet. Själv ska jag göra en ny beställning för att kunna ha som gebort presenter.

Om en månad har två år gott sedan sorgen drabbade oss som familj. Och tiden, vart tog den vägen. Det känns som man inte kan fatta hur åren rinner iväg, kanske det har med åldern att göra.

Nu slutar jag för den här gången.
Ha en skön tid framöver

Hälsar Ingeborg

14 juli

Här kommer senaste nytt om vad som är aktuellt i allt grönt som jag har utanför husknuten.

Första omgången av rårörd saft med hallon är på gång, jag har plockat en hel del bär som har mognat och nu hamnat i frysen. Mormorshallon har inte mycket gemensamt med vad som beskrivs ibland, att bären är medelstora mm., våra Mormödrar är stora, ojämna, inte så röda som andra hallon och högväxta ca 2,5-3 meter. Man måste binda ner dem. Smaken är jättegod och hallonet smälter i munnen, man vill bara ha mer. Vill man korta ner plantan förlorar man de bästa bären som växer på det yttersta delen av hallonskottet. Alltså bind hellre ner höga hallon i sidled.

Jag kan också börja plocka svarta vinbär Risarp om inte fåglarna hinner ta dem, bären är så goda så jag får hinna dit också. Inga fritidsproblem närmaste veckorna.

Nu markerar jag årets innehåll av bär och saft i källaren med Herberts Hallon-etiketter förutom den vanliga etiketten som jag köper på ÖB där det står Hemlagat på. En saftflaska eller marmeladburk att ge bort brukar blir alltid uppskattad. Att det finns gamla årgångar med saft och sylt mm betyder att jag får trångt på hyllorna, men som tur är gäller inte bäst före datum.

Nu slutar jag för den här gången så min tappre WEB-master får njuta av sin välbehövliga semester.

Ha det gott tills nästa gång!
Ingeborg

19 juni

Jag måste ta mig tid och försöka med att hinna skriva ner lite om vad som är aktuellt.

Har tagit det lite lugnare den här veckan som ligger bakom efter min struma-operation i måndags. Den var efterlängtad. Min röst var så ansträngd eftersom struman tryckte mot luftstrupen, skönt att kunna prata som vanligt. Snart fyller jag nästan 80 år (ja ett par år till är det) så jag håller på att tänka lite längre än näsan räcker. Det är inte så nyttigt att gå med lie och slå gräset som växer så det knakar, men det är roligt. Här är ett idealiskt äldreboende om man kan ta det lugnt och bara slippa tänka på allt som behöver göras. Inte det lättaste att lära sig men kanske jag kan så småningom. Jag har varit ute i skogen en hel del den här veckan och konstaterat att vår skog är vackrare än andras, där det inte är lika välstädat, jag gillar ju att rensa bort gamla nerfallna grenar osv. Herbert har ju planterat så många träd som nu växer som ett bestående minne. Jag ser fram emot att bo kvar här om mina planer för veckan som kommer går i lås, men kunna ta det lugnt och bara njuta av framtiden.

Snart blir det mogna bär att ta hand om och jag är glad att Herbert inte utrotade mina Mormorshallon totalt, det var alldeles för många som han grävde upp i hallonraden de sista åren. Kanske det beror på att jag inte hunnit med att sköta dem som han gjorde så länge han orkade.

Jag ser fram emot en ljusnande framtid, även som en äldre person som tänker ha ett bra liv varje dag som ligger framför. Att få ta en dag isänder utan en massa krav, jag vill skriva alla brev som inte blivit skrivna, sitta med målarbok för vuxna är vanebildande, symaskinen som vill ha sällskap, långa promenader och bara sitta och lukta på blommorna som tjuren Ferdinand på Julafton. Låter det inte lockande för en gammal arbetsnarkoman? Jag ska i alla fall försöka omskola mig på äldre dagar och jag är på god väg. Jag hoppas att alla som läser de här raderna också får ha det bra på alla sätt och vis.

Varm sommarhälsning
Ingeborg

12 maj

Här kommer bara en liten hälsning från paradiset på jorden.

Någon frågade mig och Herbert för några år sedan Kan man bo så här? Ja, varför inte. Jag önskar att jag kunde beskriva hur vackert det är. Lugnt och skönt och en underbar tystnad, det känns oersättligt på alla sätt och vis. Det blir aldrig långsamt, jag roar mig med att gå runt och fixa lite här och där, utrustad med såg, lövräfsa, busksax, stångsåg m.m.. Än så länge växer inte nässlorna meterhöga så jag måste ta med lien. Nu blommar tulpanerna som bäst, körsbärsträden är fulla med blommar och bokträden står med sin skira grönska. Jag älskar alla våra hundratals träd som vi planterat under årens lopp. Nu är det ju full sommar och jättevarmt på dagarna. Alla mina orkideer får stå ute på dagarna för att inte brännas i bladen då det blir 30 grader i uterummet. Så både jag och växtligheter har det så bra man kan ha det.

Om jag kollar bärbuskar och hallonplantor ser det ut att bli att väldigt bra år, trots all avsaknad av skötsel. Herbert hade inte gillat att hans älskade hallon omges av en massa gräs, men hallonen ser ändå ut att trivas. Jag ska ut nu och sedan på kvällen ser myggen till att det är dags att sluta dagens övningar.

Nu slutar jag med en önskan om att vi alla ska få en riktigt skön sommar, utan stress och alla krav på allt som man ändå inte hinner med.

Kram från Ingeborg

2 april

Kanske på tiden att berätta om vad som händer här i Skogsbrynet nu för tiden.

Jag har inga problem att fylla dagarna med sysselsättning nu när grönskan kommit igång. Snödropparna har snart blommat färdigt. Roligt att de sprider sig och finns på många olika platser. Näckrosdammarna kräver en hel del jobb som jag ska åtgärda så de inte växer igen. Alltså ingen risk att jag saknar något att göra.

Allting växer både på gott och ont, brorsan har hjälpt till att beskära träd men han tar ledigt och återvänder till Stockholm efter helgen. Herbert hade nog inte räknat med att träden som han planterade skulle växa så bra som de gör. Trångt om utrymme nu, men älgar fixar en del och stormvindar hjälper också till. Fågelbordet har massor med besök och lockar hit många. En fågelunge fick jag ta hand om när han satt på marken, men han visade att han var nöjd med att få hjälp till en gren i trädet. Inte lätt när men just lämnat boet.

Ha en bra fortsättning med alla dagar som ligger framför.

Hälsningar
Ingeborg

1 januari

Ett nytt år och oskrivet blad med funderingar om vad det kommer att bära med sig för oss alla. Hemsidan ligger kvar som synes tack vare Webmaster Mats, som ser till att den blir fixad och förmedlar allt vad Herbert lärde ut om hallon.

Mycket har skrivets om hallon på senare år och fortfarande är en bok om hallon på gång, som skrivs av en matskribent som kommer hit för att komplettera hennes besök hos oss. Det var sista chansen när Herbert var hemma och han kunde fullfölja sin agenda. Några dagar senare kom han till sjukhuset och han kom inte hem igen. Boken är planerad att komma ut i handeln till hösten och eftersom de tidigare utgivna böcker är proffsiga och fina har jag stor förväntan på den.

Jag har lärt känna många trädgårdskändisar och räknar dem som vänner fortfarande. Kul att få julhälsning från Folke Mattson Zetas trädgård t.ex. Att han skrev änkefru Arvidsson på adressen gör väl inget, inte lätt att komma ihåg mitt förnamn, jag har ju hela tiden fått stå i skuggan av Herbert som alla förknippar med hallon.

Nu önskar jag er alla en bra fortsättning på detta år som ligger framför oss.

Hälsar
Ingeborg

1 juni

Här kommer en liten hälsning från "den gamla" i Skogsbrynet som i slutet av den här månaden blir nästan 80 år. Tiden går alldeles för fort ju äldre man blir och jag har ju tänkt bli ungefär 100, precis som Herbert alltid ville nå. Nu börjar jag inse min begränsning och att jag är flyttbar och vill lämna det här underbara stället. Att inte vara ansvarig för allt som måste göras, för att det fortfarande kan bli en plats där man vårdar jorden och mark på bästa sätt. Nu är allting så fantastiskt med alla träd som planterats av Herbert och rogivande natur.

Idag skiner solen och jag borde vara ute och jobba, men jag hinner nog det också, ta hand om en syrenbuske t.ex som blev nerbruten av hårda vindar igår. Rosa konvaljer, blommar vid Tomtebo, vår så kallade gäststuga som byggdes av stormfällda träd efter Gudrun, stormen som drabbade oss så hårt för några år sedan, den härjade vilt i skogen. Namnet Tomtebo blev av att jag kunde placera många av mina porslinstomtar uppe på bjälken närmast taket, nu står de nerplockade och väntar på att ett nytt boende. Att måla porslin har varit roligt och jag lämnar dem inte åt sitt öde på någon loppis.

Jag vill göra mycket som jag inte haft möjlighet till förut, skriva brev , lyssna på musik, resa till alla barn,barnbarn, använda tiden, utan alla måsten och så vidare.

Snart börjar hela sommaren med bär, som jag nog inte kan låta bli att plocka, trots att allt annat händer. Ser ut som bina har haft bra jobb, fåglarna trivs och har fullt upp med att mata sina ungar. Jag är tacksam för livet, som blev ingen dans på rosor men innehållsrikt, och att jag har haft en barnatro, som hjälpt i livets svåra stunder. Att jag fick lära mig att bedja Gud som haver barnen kär, när jag var liten har varit min styrka. Nu ser jag fram mot att allting ska ordna sig till det bästa .

Kram till alla som delar mina inlägg, nu tar jag ledigt och ska ut i solen.

Hälsningar
Ingeborg

20 april

Ännu en gäng lite nytt frän Skogsbrynet och hur livet gär vidare. Nu blir det 15 är till hösten och vi flyttade hit, Dä hade Herbert stora förväntningar pä att leva och jobba vidare med sitt livsverk med hallon, men det blev ju inte sä mänga är. Jag är tacksam för alla trevliga människor vi träffat i olika sammanhang och haft kontakt med när det handlat om Herberts hallon. Här finns böcker. tidningar och mer där Herbert har funnits med, Massor av foton som jag nu har klistrat in, tagna under hela perioden och .med framtagning av plantor förändras, barrotsplantor, pluggplantor, krukodlat ja det var hantverk som gav bra resultat. Inte i plänboken men Herbert blev respekterad för sina gröna fingrar. Nu har jag nya planer för framtiden och det är nog sista sommaren som jag kan plocka mina bär. Allting har sin tid och hemsidan finns kvar tack vare WEB-master Mats som har ansvaret för den.

Tack frän Skogsbrynet hälsar
Ingeborg

16 mars

Idag år det Herberts födelsedag och han skulle fyllt 81 år.

Jag hade nog önskat många gånger att han tagit det lugnare med allt som skulle göras. Han blev i alla fall ihågkommen på många sätt, och hemsidan lever vidare, tack får WEB-master som fortfarande har den uppkopplad. Mina egna kunskaper i datoranvändning är i minsta laget och ger mig bara suckar.

Mycket enklare att hantera verktyg bland träd och buskar. Jag såg till att rensa i skogen igår och jag fastnade i Kaprifolslingor som inte gillade mina insatser för att begränsa deras fortsatta liv. Det blev fint i skogsbacken och snart kommer våren på riktigt med massor av vitsippor.

Ett besök på Harplinges vackra kyrkogård står på dagens agenda. Rosor passar bra att sätta på graven som en hälsning från familjen genom mig.

Tack frän Skogsbrynet hälsar
Ingeborg

19 februari

Nu kan det vara på tiden att ägna hemsidan lite nytt från Skogsbrynet där jag fortfarande finns kvar. Förr i tiden var folk gamla när 80-årsåldern närmar sig, men det är väl tur att det har blivit bättre med tiden. Själv så har jag lite kvar till det är så dags och hoppas att hälsan blir bibehållen.

Idag är det alltså söndag, den 19 februari 2017, och jag har varit i Pingstkyrkan på gudstjänst. Vår pastor Håkan Sjöholm predikade om förvaltarskap och det är något som jag har tänkt mycket på den senaste tiden. När jag går igenom allt som Herbert har skrivit under årens lopp om vad han hann med så tänker jag på hur ska det bäst bevaras.Vår äldsta dotter har skrivit ut en hel bunt och han har rättat och kompletterat. Kanske Hallandsmuseet vill ta hand om förvaringen. Vi fick ju bra kontakt med Johan Dahnberg som är chef där och som vi träffade och lärde känna när vi fanns med på Hallandsgården. Han kom också till Herberts begravning vilket gladde mig mycket. Herbert försökte att få sin bok utgiven av några bokförlag, men fick aldrig någon att ta in den, det fanns inget intresse. Nu finns det ju i alla fall fina böcker skrivna av proffs som kan.

Tiderna förändras, som tur är, och trädgårdsintresset har ökat under årens lopp. Att få vara ute i friska luften och njuta av naturen ger ett längre liv och bra livskvalitet. Här finns frihet att göra just vad jag vill utan att planera för dagen, det enda jag saknar är närheten och vardagsliv med barn och barnbarn. Vetskapen om att de finns och har det bra är huvudsaken för mig. Jag unnar dem det bästa i livet och vet att sommartid bruka de bli tid för besök. Mitt sällskap utgörs av fåglarna som samlas vid fågelbordet och gillar solrosfrö, de ser till att jag inte glömmer dem. Och snödopparna har redan kommit upp i skogsbacken vid vägen hit ner. Näckrosdammarna är täckta av is så jag kommer inte åt att rensa bort alla grenar som hotar att fastna i brotrummorna, men det blir väl snart vår igen. Till dess kan jag roa mig med att klippa grenar och fixa alla mina träd som Herbert planterat och som minner om honom.

Ja det här blev en hel del för Web-master att skriva in när han har tid. Bra att han finns och sköter om hemsidan.

Till sist, varma hälsningar
Ingeborg

23 mars

Nu är det snart vår på riktigt åtminstone här, tror jag i Falkenberg. En efterlängtad årstid av de flesta.

Som synes har jag flyttad från alla hallonplantor och alla våra träd i Skogsbrynet. Jag trivs jättebra med att bo i en vanlig lägenhet som jag har fått tag på efter en lång tid i ovisshet och boende i kappsäck. Tack till alla inblandade som delat min situation. Jag har hamnat i en liten mysig stad med massor av vänliga människor både bland grannar och folk ute på stadens gator. Omgivningarna ger mycket av forntidens miljöer med kullerstensgator och hus med trånga gator, Ätran som rinner förbi mm.Tänk att få en chans att bara njuta av naturen utan alla krav. Nu finns det ju djupfrysta hallon att köpa och jag inhandlade 1kg på Maxi häromdagen, det ska bli spännande att se hur påsens innehålll ser ut och vad bären smakar.

Hoppas att de nya ägarna får glädje att bo i Skogsbrynet, jag har ju fått ett nytt boende och går vidare med en glad förväntan på kommande dagar!

Hälsningar från Ingeborg till er alla!
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB