Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2010

27 december

Snart år det nyårsafton och då brukar man se tillbaka på vad som har hänt under året. Vad har hänt och vad kommer att hända under nästa år? Det har som alltid varit både bra och glada händelser som vi hoppas blir mer av i framtiden. Bekymmer finns väl också med i bilden, men vi hoppas att det ska gå bra för alla våra barn och barnbarn och att vi får vara friska och orka med att allt som gör att vi vill bo kvar här.

Det finns mycket av minnen av alla besök som vi har haft under årens lopp av alla hallonkunder som hittat hit och alla trevliga människor vi träffat i olika sammanhang när det handlat om hallon. Nu hoppas vi att framgången för våra hallonsorter lever vidare och att det finns andra som kan se till att de finns kvar.

Vår webmaster har planer på att ta fram plantor av våra sorter och vi önskar lycka till, han får dessutom använda vad han kan av vår hemsida.

Ute är det 13 minusgrader nu, och ett par cm nyfallen snö, så det är lagom att skotta undan innan bilen ska ut, det blir så halt på stenbeläggningen framför huset annars. Vi cyklar gärna 4 km till Harplinge men inte på halka och is. Herberts mål är att spara på jordens resurser och bidra till att minska miljöförstöringen med att göra vad vi kan.

Nu hoppas vi att få vara friska och leva många år så att vi hinner se våra fina barnbarn (barnbarnsbarn också) växa upp och lära känna bättre. Att våra barn har flyttat långt bort gör att vi inte träffas så ofta, men som tur är finns havet och hallon som lockar när sommaren kommer.

Nu avslutar jag med en varm hälsning till er alla från oss här i Skogsbrynet, kanske det blir någon hörna på den nya hemsidan med mina kommentarer. Gott nytt år och sköt om era hallonplantor så att de finns med också i fortsättningen.

Hälsar
Ingeborg och Herbert

5 december

Här kommer en väderrapport från Skogsbrynet.

Den omtalade snön har hittat hit och omgivningarna börjar få julkortsutseende. Vi har skottat en hel del idag och det ser ut att fortsätta. Som tur är det helt vindstilla och enda ljud som hörs är det som vi åstadkommer med att skyffla undan snön. För säkerhets skull är vår granne med maskinstation förvarnad om att han får ta en sväng ner till oss när han kör igång med att ploga vägen till Harplinge i morgon bitti. Även om vi vill klara av det mesta, så är det för jobbigt att skotta bort allt upp till brevlådan 100 m bort. Vi börjar nog bli gamla när man inte gillar snöskottning som det roligaste man kan göra på lediga stunder.

Herbert föredrar att hugga ved och öka på vedförråden, men nu har det ju tagit en hel del när det var så kallt under veckan. Han beräknar att den huggna torra veden räcker fyra år framåt i tiden och sedan kanske vi får börja acceptera de oljefyllda elementen som har fått vila sedan vi skaffade kamin för några år sedan. Jätteskön värme, och så har vi torr ved som Herbert samlat varje år. Bra investering som har betalt sig med att elräkningen hålls på bättre nivå. Finns alltid träd som Herbert gallrar för att ge bättre livsrum för de träd som han vill ha kvar. Tänk att äga egen skog, säger han ofta när vi är ute och går runt på vår mark, det var något som han önskade sig tidigt i livet.

Nu börjar det skymma, så vi kan koppla av snöskottning, och hoppas att det inte blir för mycket till nästa morgon.

Ja det här var bara en liten hälsning ifrån oss.
Ingeborg

14 november

Nu kan det väl vara dags med en liten rapport om livet utan hallon, men med allt annat som tar tid, och det verkar som om tiden ändå aldrig räcker till.

Vi har ingen vinter ännu, men regn och blåsigt väder så det är som vanligt på hösten vid västkusten. Kan vi hoppas att det blir en vinter framöver utan all snöskottning.

Herbert har roat sig med att vistas antingen i skogen eller med all ved som han samlar på sig för kommande dagar när han inte har ork att hugga mer. En del går i alla fall åt i kaminen som värmer skönt när det behövs, och vedlagren räcker nog 25 år framåt i tiden så han kan njuta av 100-årsdagen utan att behöva frysa. Träden som han planterat överlever och växer bra om inte älgarna hjälper till att toppa dem. Herbert gillar inte samarbetet med dem, men de vet alltid om när det är tid för älgjakt och då ser vi inte till dem.

Att vår duktiga web-master känner för att hemsidan ska finnas kvar ger tillförsikt att det kommer att finnas en framtid för en hemsida om hallon också efter nyår. Tiderna förändras och Herbert ser inte att all information i dagens samhälle sker via internet och det har skett en enorm utveckling sedan vevtelefonens inträde i hemmen för snart 100 år sedan. Vi är jättegamla, som många av de hallonplantor som sysselsatt oss under årens lopp. Herbert ser datorn som ett hot och vågar kanppt kolla på den när det behövs, utan försvinner snart till tryggheten en trappa ner i huset.

Fars dag idag - jag får väl fixa en tårta med hallon på. Det finns i allafall lite att plocka upp ur frysen. Hösthallon blev det inte många i år på grund av att allting blev senare under våren och sommaren, så ingenting stämde.

God fortsättning av året hälsar vi till alla som läser i min hörna, men jag saknar gensvar på gästboken och vårt Forum!

Ingeborg

31 augusti

En tillbakablick på sommaren som inte gav några större problem med platsbrist i frys eller källare med förvaring av hallon, vinbären var det bra tillgång på. Sommaren har ju antingen varit jättevarm eller regnig.

Vi har tänkt lägga ner hemsidan vid nyår om Herbert får som han vill, har vi inga plantor att sälja behöver vi inte ha den kvar är hans argument. Vi har haft kontakt med Elisabeth på Elitplantstationen idag och hon tycker att det ska vi absolut inte göra. Nu är det ju hela tiden folk som kollar den och siffrorna på besök ser inte ut att minska. Många undrar över sina plantor som inte håller måttet på förväntningar, men det är inte lätt att veta då vi inte ser plantan och vet hur den blivit framtagen och såld, växtplats och jordmån osv. Det är många som ringer och då kan vi ju kanske reda ut en del frågetecken, men vi har också sett en hel del funderingar över vad som händer på marknaden.

Att sätta igång igen med en massproduktion av hallon är ett projekt som skulle bli ett helt livsverk av handarbete och massor av investeringar, vi har inga föryngringsmöjligheter som kan få oss att starta om igen. Vill någon försöka så han vi bidra med nya krukor, de står i växthuset som ska rivas på lediga stunder och det ser ut att dröja. Plantlådor finns också, och allt möjligt som varit med under årens lopp.

Nog för denna gång. Ring hellre än mejla om du har problem, och får vi ett tack på gästboken för all tid på rådgivning blir vi glada.

Hälsar
Ingeborg

21 juli

En liten hälsning och rapport om sommarens händelser i hallonland osv.

Värmen håller i sig fortfarande och har gjort att väntan på mogna hallon fortfarande inte har fått resultat med att frossa i bären. Bristen på regn gör att mognaden försenas. Normalt brukar vi ha full fart med att plocka både hallon och vinbär, nu är det inte mer än för provsmak, men jobb saknas inte.

Barn och barnbarn som gillar havet har gett korta besök hos oss, de bor ju så långt borta, men som tur är lockar havet.

Herbert överlevde tack vare att en av sönerna var i närheten när han drabbades av att något hände, vilket gjorde att han var nära att drunkna för ett par dagar sedan. En påminnelse om att livet snart kan vara över, och vem tar då hand om alla plantor som han sliter med varje dag ute i skogen. Jag hoppas på att han tänker om, att man inte har mer än ett liv att leva. Hans läkare frågade vid sista läkarbesöket om han ansåg att han hade bra livskvalitet, och det tyckte Herbert, något som han är ensam om i familjen i att hålla med om. Ingen är odödlig, inte ens smålänningar, som sägs vara är envisa, han är det i högsta grad. Herbert behövs och jag har inte kapacitet för att kunna fullfölja alla hans projekt. Klockan är bara 07 på morgon när jag skriver, men han har ändå varit ute ett par timmar med vattning av bokplantorna för att ta igen tid igår som slösades på blåbärsplockning. Vilken lyx!

Sånt är livet i verkligheten och vi hoppas på att det blir lugnare och att vi får känna av att det finns mer att uppleva utan att leva med stress.

Nästa vecka kan det nog bli hallon att börja plocka, en del har torkat bort i topparna men annars ser det bra ut. Tack vare att de står i bra jord har de klarat sig hyfsat.

Tack för i dag hälsar Ingeborg
och Herbert (som kommer in och är jättehungrig)

1 juli

Här har vi det varmt och skönt, kanske beroende på att inte så mycket annat händer. Morgon och kväll är bäst att göra något på, men då jagar knott och mygg oss och har överskott av energi så då blir det inte så mycket uträttat.

Vad det gäller hallon att börja njuta av så ser det ut att dröja eftersom det är så torrt i markerna. Herbert är mån om att gå och vattna alla nysatta bokar i skogen, och han lyckas visst få dem att överleva, men får umgås med knott då han vattnar på kvällen. Vi hoppas i alla fall att bärskörden blir bra och lagom mycket att kunna hinna med utan stress. Lite regn behövs nog så att inte bären torkar bort innan de blir färdiga!

Hälsningar
Ingeborg

10 juni

Nu vill vi skriva en liten hälsning på dagboken om hur livet går vidare, trots att inte allt bara handlar om hallon längre.

Vi har det bra med massor av allt som ska göras, därför får datorn vila sig en hel del, och vi är sällan stillasittande i brist på göromål. Nu är det sommar på gång och det ser ut som det blir massor av bär på både hallon, vinbär och på körsbärsträden. Det är alltid lika spännande att se naturens utveckling.

Herbert har jobbat hårt med att sköta om sina 200 bokplantor på bästa sätt, de flesta kan nog klara sig efter all god omvårdnad han gett dem. Nu är alla uppvuxna träd gröna och fina, det är något fantastiskt med lärk och bokskog. Alla granar som fälldes i avverkningen märks inget av och det ser inte alls ut som något kalhygge. Vi har massor av olika slags träd som ger naturupplevelser, Herbert har skog på hjärnan nu. Salamander i vattenhålorna, grodyngel och näckrosor utplanterade lite här och där ute i kärrmarkerna och stenbrottet. Det finns mycket som ska hinnas med och är roligt för honom.

Till hösten har Herbert lovat att det kommer att finnas begränsat antal av barrotsplantor av hallon, så vi får väl se om det stämmer.

Ha en bra sommar önskar vi i Skogsbrynet till er alla!

Ingeborg

1 maj

Herbert inledde sin dag med att gå ut och plantera bokplantor, redan före klockan 7 på morgon, han sa att han demonstrerar för rätten för arbete. Men jag följer inte med i hans 1-majtåg, jag njuter i stället av att inte ha en massa på programmet för dagen utan tänker njuta av att vara hemmafru.

Nu har vi fått regn som gör att allting grönskar med fart, björkar och lärkträden är som vackrast nu med sin skira grönska. Vitsipporna har snart blommat färdigt, det är hela mattor av dem. Snart blir det körsbärsblom på alla våra fågelkörsträd. Vi har mycket runt vårt hus och på våra marker som man kan upptäcka, nya arter som dyker upp förutom alla olika djur, alltid lika spännande.

Nu är vi är så tacksamma att allt har gått så bra. Vi hade bekymmer med hur det skulle bli när all snö smälte, eventuell översvämning i våra vattendrag, avverkning av skog i rätt tid, och nyplantering av de bokplantor som var beställda i höstas. Med facit i hand hade vi inte behövt oroa oss, utan nu kan vi gå vidare och ta itu med allt som ska göras. Värsta jobbet är nog att ta ner resterna växthuset men det fixar sig nog.

Är det någon som behöver krukor, brätt till småplantor, spannar med hål i och allt möjligt annat som vi har i lager sedan den tiden när det var aktuellt med massproduktionen av plantor? Kontakta oss i så fall på telefon. Alla nya krukor med vår gula etikett Herberts Hallon Harplinge kanske skulle ha strykande åtgång, men det tror jag inte att vi vill ha ansvar för dem på marknaden. Annars är nog det mesta gratis för avhämtning.

Nu har Herbert tagit paus i planteringen, bara 15 bok resterar av 200 plantor. Han har jobbat bra och lyckats med att hinna plantera dem under veckan som gått. Smålänningen lever vidare i honom, och det saknas aldrig en massa som ska göras.

Ha en bra fortsättning på våren hälsar vi i Skogsbrynet!

22 april

Nu vill jag gärna berätta om vad som har hänt här idag.

Redan klockan 6:00 började Södras skogsmaskin jobba med gallringen av de träd som skulle fällas, och vid tvåtiden var ca 400 träd fällda. De ska tas omhand antingen i morgon eller på måndag och vidarebefodras med Södras försorg. Helt fantastiskt att se hur maskinen med hjälp av sin rutinerade förare kunde plocka varje träd utan att de lövträd som skulle sparas fick några skavanker. Nu kom solen fram över ett nytt landskap där alla våra lövträd fanns kvar, och inget kalhygge utan i stället massor av björk som knappast syntes förut. En upplevelse som vi blev mycket överraskade över. På fredag morgon hämtar vi hem 200 bokplantor som säkert vill komma ur kylen på Våxtorps Skogsplantskola. Vi är glada för att se skogen ur ett nytt perspektiv och som inte har förlorat något av att den blev avverkad med alla sina stora granar, som också visade sig vara av god kvalite och fri från röta. Herbert har gjort mycket för att skogen skulle må bra, men nu kanske älgarna klagar när de inte känner igen sig vid nattens strövtåg. Huvudsaken är att vi är nöjda och det känns roligare att fortsätta med nyplanteringen. Inga fritidsproblem inom sikte!

Slut för denna gång hälsar
Ingeborg

3 april

Påskafton 2010

En härlig vårdag som vi har tillbringat i Fjäråstrakten och bl.a. varit och besökt Ramhultafallen som innebar ett fantastiskt skådespel med allt vatten som brusade och forsade nerför klipporna. En smal och krokig väg ledde dit och det var trångt vid möte med någon annan bil. Vi gick en liten väg genom skogen och kom upp till högsta punkten där vattenmängderna kom från torvmossarna och sedan störtade ner från branterna.

Tack vare sin knäoperation för 1,5 år sedan kunde Herbert gå med på promenaden uppför och ner igen på den branta vägen. Vår Volvo anno 1985 passerade 31.000 mil på resan upp till Kungsbacka, så nu är den väl inkörd och på vägen att bli veteranbil om några år.

Vi gläds åt att våren har kommit på allvar och att inte det blev några problem när all snön började smälta. Vi saknar absolut inte den vinter som har gått för nu har vi fullt upp med att försöka hinna med allt som behöver göras. Att ta reda på växthuset som raserades under snömassorna är inte gjort i en handvändning, vi har börjat med att ta hand om plasten (det tillhör nog det enklaste). Det blir mycket skrot som ska plockas ner av 270 kvm plastväxthus, så det blir nog ingen semester i sommar heller... Vi har inte några sysselsättningsproblem!

Tur att vi bor här med frisk luft och en rofylld natur som skapar förutsättningar för att leva länge och må bra. Herbert måste ju leva länge för att kunna se alla nya plantor i skogen växa upp. Senaste beställningen med 200 bokplantor får stanna kvar i Skogsplantskolan i Våxtorp tills vidare, där de förvaras i kyl. Södra, som skulle komma för ett par veckor sedan, uteblev med den planerade avverkningen, men vi hoppas få se dem här snart. Stor besvikelse för Herbert som vill ha ner de nya plantorna i jorden så han slipper vattningsproblem till sommaren.

Tack för denna gången, jag hoppas att ni alla har haft en bra påskhelg!

Hälsningar
Ingeborg

16 mars

Herbert fyller år idag, närmare bestämt 74 år, men börjar bli piggare efter den långa vintern som har hetsat oss med stora snömängder. Allt känns genast mycket roligare med de fina soliga dagar som vi upplevt den sista veckan, men fortfarande kalla nätter.

Vi har fått hjälp med att snön raserade växthuset, som inte klarade av att råka vara i vägen för all snö som landade på plasttaket. Här i huset har det hörts rejält när det ruschade ner från vårt hustak. Känns lite bävande för vad snösmältningen ska göra för skada på våra vägar, de behöver tåla påfrestningar av skogsmaskiner som är inplanerade för avverkning av skogen. Nya träd är beställda och vi hoppas att allt ska fungera med både det ena och det andra.

Herbert trivs med att det går bra att ta sig fram i skogen eftersom skaren håller för både honom, älg och rådjur. Snödjupet är rejält när man råkar trampa igenom, och än så länge ser vi inte skadorna i växthuset eftersom det är risk att resterande bågar kan knäckas och ramla över oss. Ett är säkert, vi vill inte ha mer snö, det räcker med snöskottning för resten av året. Vi hoppas att den tunga snön på uterummet inte ska knäcka alltför mycket av syrénbuskarna och andra växter.

Snart sommartid om någon vecka, ja hur som helst blir det ju alltid en vår och sommar framöver, till dess ha det bra!

Hälsar
Ingeborg och Herbert

23 januari

Ett nytt år har börjat för några veckor sedan och det kanske ser ut som om vi redan tröttnat på hemsidans information här under min avdelning - Ingeborgs Hörna. Jag påminns ju inte dagligen om hallon, bara när jag kollar vad som finns i frysarna eller i vår källare. Där finns fortfarande mer att hämta! Smakar gott och är roligt att bjuda eventuella gäster på.

Vi har bestämt att hemsidan kommer att ligga kvar på nätet eftersom det tydligen är många som besöker den. Tack vare vår webmaster, som uppmuntrar oss att den måste finnas kvar, så finns den tillgänglig för alla som vill läsa på om hallon.

Elitplantstationen på Balsgård har informerat oss om att de lyckades få fram ett stort antal Mormorshallon under 2009. Roligt för oss att veta eftersom de har gjort dem namnskyddade och gett dem E-plantstatus, och fått ursprungsmaterialet från oss. Vi hoppas att Mormorshallon ska få fortsätta att förökas här i Sverige och bevara sitt ursprung av både smak och äkthet. Fler sorter är på gång att testas av Elisabeth Nilsson på Balsgård och Herbert har skickat provexemplar till henne. Vi har goda relationer och önskar dem lycka till.

Här tar vi det lugnare och det syns väl också eftersom det har dröjt så länge sedan sist jag skrev något. Herbert ägnar det mesta av dagarna utomhus med vedhuggning, gallring i skogen och promenader, och somnar framför tv på kvällen efter avslutat arbetspass. Dagarna har blivit åtskilligt längre både på morgon och kväll och det finns fortfarande snö som ligger kvar.

Nu orkar nog ingen läsa mer av mina reflektioner.

Ha det bra!
Ingeborg
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB