Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2009

7 december

Här har vi sex plusgrader och ute är det inte mycket som talar om att det snart är jul. Det borde ju vara snö och vinterlikt, men det kanske det bara blir på julkorten som säljs. Vi föredrar nog julkort som kommer via brevlådan och är gammalmodiga. Herbert säger att han ska ringa i stället för att skicka julkort, men då får han nog sitta i telefon det mesta om han ska hinna prata med alla. Vi kanske borde skicka julkort till alla hallonplantor som sålts under alla år och fråga hur de har det...

Hemsidans vara eller inte vara frampå vårkanten kanske kan hindras att försvinna om vi får några protester från alla som vill läsa på om hur man sköter sina hallon. Herbert påstår att den inte behövs om vi inte har några plantor till massförsäljning, eftersom vi inte leverarar till någon plantskola längre. Det kommer bara att bli enstaka barrotsplantor som han kan tillhandahålla, så eventuella intresserade kan ju alltid höra av sig. Att han slutar med att odla fram ny massproduktion av alla sorter som vi har haft under årens lopp gör ju inte att hallonerfarenheterna är bortblåsta hos honom.

Vi är tacksamma för alla trevliga människor vi har haft under årens lopp och är alltid väldigt glada för de som hör av sig och berättar om hur de har lyckats med sina plantor!

Herbert mår bra och har slutat med sin Waranbehandling efter tre månaders behandling, och det är vi glada för! Nu jobbar han med friska tag och röjer i skogen för att kunna byta ut alla granar och sedan sätta lövskog till våren, och vedhuggning emellan varven, alltså ingen brist på sysselsättning.

Det här blev lite om hur vi har det och vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Ingeborg och Herbert

24 oktober

Ja, nu är det bara två månader kvar till julafton och hösten har varit på gång ett bra tag. Träden har lysande klara höstfärger som lyser upp även om det regnar, som det har gjort nästan hela dagen i dag. Vi har upplevt den första snön förra lördagen, men den försvann lika snabbt som den kom, inga vinterdäck är på gång än.

Herbert håller i gång med att vara i skogen och pyssla om dagarna, och då trivs han bäst, men blir trött när kvällen kommer. Lite prestigeförlust har han haft i form av att inhandla en vedklyv så han slipper anstränga sin högerarm när han annars använder yxa. Vi eldar i vår kamin så det spar mycket på elräkningen och det är ju bra att ha egen ved.

Den här hösten behöver vi inte jobba med att ställa undan en massa hallonplantor i kruka eftersom de är slutsålda, så när som ett fåtal. Herbert har sålt barrotsplantor och skickat med post till de mest enträgna kunderna som har hört av sig. Han vill gärna bistå med att hjälpa kunderna att få sina plantor. Annars har vi ju inte sålt barrotsplantor, men nu har han använt av sin egen genbank där han har för avsikt att behålla sorterna för framtiden.

Arbete saknas aldrig, men vi hoppas att nästa år ska bli bättre utan någon knäoperation som har varit ett hinder för en hel del som inte blev gjort. Vi hoppas att Herbert ska bli piggare och kunna orka med många år än, men i ett lugnare tempo utan att hålla igång med att bara leva för att odla massor av hallonplantor. Livet har ju mer att erbjuda även för oss som pensionärer.

Roligt att det är många besök på hemsidan fortfarande trots bristen på hallonplantor. Så passa på och läs på, den kanske försvinner när vi inte kan fixa fram plantor längre.

Till sist så önskar vi er alla en trevlig fortsättning på hösten.

Ingeborg

8 september

Nu kommer en liten återblick på hur sommaren blev. Ja det blev inga stunder vid havet i alla fall, trots bara en mil dit. Det har ju varit en hel del varma dagar, men också massor av regn och många bär blev vattenskadade.

Vårt nybygge i form av gäststuga blev invigd av semesterbesökare i form av barnen och deras familjer, klart godkänd, fast det inte fanns tv osv, men det är ju bara att gå till vårt hus. Känns jätteskönt att ha en liten röd stuga med vita knutar. Tomtebo kallar vi den, uppbyggt av timmer efter Gudrun och Pers gallring i skogen och med bjälkar i taket och timmer i väggarna som är vitmålade på insidan. Jag har flyttat ner en massa tomtar som jag har målat under 40 års tid och som nu får bo på bjälkarna uppe vid taket. Porslinsmålning är jättekul men tar mycket tid och fodrar flera bränningar, och det är väldigt spännande då man hämtar hem dem.

Eftersom Herberts Hallon Harplinge bara har ett fåtal hallonplantor kvar att sälja, och det inte blir någon ny förökning till nästa år, så borde vi få lite bättre tid att göra det som vi inte hunnit med under alla år. Vi har ju träffat många trevliga människor som hittat hit, men om vi inte har någon hemsida eller hallonplantor så kanske det blir lite saknad efter alla kontakter med omvärlden. Herberts hälsa gör att det har blivit mycket ogjort i år, men vi hoppas att han kommer att återhämta åtminstone en del av de krafter som inneburit alla ambitioner tidigare, dock inte plantskolan. Det kostar för mycket att testa och rensa hallonsorterna på nytt och tar många år innan det blir nya plantor. Nu är det Elitplantstationen som säljer Mormorshallon som E-Plant, i övrigt är nog det mesta av hallon som säljs från utlandet. Så vi hoppas i alla fall att de plantor som har kommit från oss inte gjort någon besviken utan att de lever vidare.

Nu slutar jag, med de varmaste hälsningar till alla som läser detta.

Ingeborg

9 juli

Så blev det då äntligen en chans till att börja med att plantera in våra Mormorshallon till lämplig krukstorlek. Kan jag kalla dem Ingeborgs Hallon nu(?), eftersom det blev jag som fick ta hand om dem. Herbert fann, efter att ha planterat 2 st., att hans onda arm inte gillade jobbet. Roligare med en cykeltur! Som tur var blev det bara ett åttiotal Mormorshallon och det är ju den enda sorten som vi har förökat med rotbitar. I övrigt blev det några av andra sorter som fick bli omplanterade i nya krukor. Alltså är det lagom antal för två pensionärer att klara av nu, och allting annat blir mer överkomligt att hinna med.

Vår gäststuga är klar invändigt, så nu går det att ta emot semesterfirarna med familjer som kommer hem varje sommar och hälsar på sina gamla föräldrar. Det blev en röd liten stuga av eget stormfällt timmer från både Gudrun och Pers framfart i skogen för några år sedan. Nu återstår bara lister på utsidan, och stuprör och hängrännor som ska på plats. Insidan visar timmerbjälkarna och utsidan ser ut som en gammaldags stuga. Det har dragit ut på tiden med bygget och kan nog vara en bidragande orsak till Herberts muskelvärk i högerarmen. Jag hoppas att även kunna använda stugan till min hobbyverkstad när det inte är semestertider. Väldigt mysigt att ha det här extra utrymmet att tillgå.

Vi kanske kan ordna älgvisning här; en stor älgko mötte Herbert härom morgonen när han kom ut. Dags att äta hallon, nej tack dem vill vi ha själva, älgen får gå på annat håll. Jag är fortfarande en stor egoist när det gäller att ta hand om bären, det ser ut att bli tillräckligt att fylla hyllor i matkällaren med. Problemet är att hitta flaskor till saft och fina burkar till sylt och marmelad. Kul att kunna ge som present till någon när man vill ge bort något som inte kan köpas i affär, det brukar bli väldigt uppskattat. Recepten finns här på vår hemsida på rårörd saft och marmelad.

Skogsarbetaren och husbyggaren Herbert tror att hallonplantorna är tillräckligt många för att möta behovet av efterfrågan, men jag håller inte med. Vi vet av erfarenhet att det är många som är här på semester och gärna kommer hit för att handla plantor. Du måste ringa oss först om du vill ha plantor. Vi kommer inte att sälja så många till varje kund, man behöver inte mer än någon enstaka planta. Våra plantor överlever och blir fler med tiden, det blir billigast för dig som kund också. Alltså en en gång, ring: 035-50558 om du är angelägen att få tag i våra plantor. Vi vill inte att någon bara åker hit utan att vi är på plats. Och du måste ha vägbeskrivning och tala om när du vill komma.

I övrigt VÄLKOMMEN! hälsar Ingeborg och Herbert
och vi hoppas på en bra sommar för alla som handlat av oss tidigare!

18 juni

Nu återkommer jag med lite mer information om Herberts Hallon i Harplinge finns kvar eller inte.

Vi kan nog inte sluta med att odla hallonplantor, men de kommer i fortsättningen inte att finnas ute på marknaden. Det finns mer att göra än att bara ägna oss åt att stå och plantera hallonplantor hela dagarna. Vi kommer att sakna alla fina kontakter som vi har haft under årens lopp. Herbert började ju med alla sina odlingar för snart 40 år sedan här i trakterna. Minnen från de åren skulle nog räcka till en bok, men den lär aldrig komma i tryck. Vi har träffat många tacksamma och nöjda kunder som kommit hit och sett hur det ser ut vid världens ände, och de kontakterna minskar nog. Jag brukar ibland prata om att starta en servering med kaffe och våfflor med hallonsylt och grädde när våran gäststuga blir färdig, med nyplockade hallon till kanske. Tro inte på det här sista, det var inte seriöst.

Nu till allvaret, vi kommer att ha ett mindre antal Mormorshallon i kruka som blir färdiga i sommar. Plantorna är förökade av en enda Mormorshallonspann som Herbert delade i skivor och rotbitar och la i lådor för att få nya uppväxande små, små rotbitsförökade plantor. Det resulterade i ett hundratal plantor som nu står i små krukor, några har lagt av men vi hoppas att de flesta klarar sig med ytterligare några omplanteringar i större krukor undan för undan. Med andra ord är det mycket pyssel och inte bara att sätta in en planta till försäljning på en gång, det här handlar om omsorg och tillsyn, vi kan inte missa en enda dag med koll om det blir jättevarmt.

Som ni säkert förstår är det inte några semesterplaner som har drabbat oss under de år som ligger bakom. Nu har vi i allafall massor av egna hallon som vi kan njuta av och bjuda på när vi får gäster. Källaren kommer väl att behöva lite fler hyllor kanske att ställa burkar och saftflaskor på. Vår förhoppning är att alla tusentals plantor som sålts under årens lopp har gett många goda hallon och lever vidare och blir omskötta på bästa sätt. Glöm bara inte att gödsla och klippa undan onödiga skott som bara tar musten från de fruktbäramde skotten.

Vi önskar att VÅRA Mormorshallon har motsvarat den kvalitet som vi har talat om och garanterat med våra alla etiketter och färgmarkeringar på krukorna, ja det här gäller ju alla plantor som gått vidare från oss ut för vidare leveranser. Tänk om plantorna själva kunde skvallra för oss, vi vet att det finns plantor över hela vårt avlånga land och även långt utanför Sveriges gränser. Hoppas i allafall att de mår bra och det hoppas vi också att ni alla som skaffat våra plantor gör. Det skulle vara så roligt att få höra av er via gästboken på hemsidan. Vi blir så glada varje gång någon skrivit in något nytt.

Saknas något på hemsidan så får du gärna hör av dig, men jag tror att det mesta går att hitta under de olika rubrikerna. Tack vare vår webmaster som gör ett jättebra jobb, all heder åt honom det är hans förtjänst att hemsidan fungerar och lockar in alla besökare.

Hälsningar Ingeborg

5 juni

Dagen före Svenska flaggans dag, som nu firas i Halmstad på Hallandsgården sedan förra året. Vi kommer att åka dit och vet att det inte blir lätt att hitta parkering i närheten. Annars är vi ju ofta där och sköter om hallonplantorna som Herbert har skänkt till Hallandsgården för att de skall få finnas med runt de gamla husen.

Hallandsgården ligger på Galgberget och det är en vidsträckt utsikt över Halmstad och ut över havet. En populär plats för alla som vill kunna njuta av medhavd kaffekorg eller att äta våfflor och fika på serveringen där. När hallonen mognar går det ju att provsmaka, synd bara att en del av bären blir plockade för tidigt ibland. Och första året försvann en Mormorshallon rätt så snart när den nyss blivit planterad.

Vad gör vi annars, jo Herbert har problem med att det är så torrt och det går åt mycket tid att se till att hans trädplantering med nya träd från i våras inte torkar bort. Det är så torrt i markerna och det skulle behövas massor med regn. Näckrosorna går inte bra när vattenhålorna blir uttorkade. Han har flyttat en del av dem till mer säkra ställen, bland annat till stenbrottet uppe på Nyårsåsen. Nu kan han ju cykla dit och det är ju en skön känsla, nu ett halvår sedan operationen av sitt onda knä.

Vi behöver inte fundera på vad vi ska göra på dagarna, det flyter på med olika saker som ska göras, gäststugan kanske blir färdig under sommaren. Mormorshallonplantor blir det en del av som blir klara om någon månad, men ingen större mängd. Till hösten räknar Herbert med att ha barrotsplantor av flera sorter. Storleveransernas tid är avslutad, men till en del kunder som hör av sig kommer han att kunna ha plantor till. Våra egna bärbuskar ser ut att bära rikligt och ge åtskillgt också i år. Det växer så det knakar och vi får snart flytta huset för allt som brer ut sig, av perenner och allt annat.

Nu önskar vi er alla en härlig sommar inklusive vår webmaster som flyr storstaden till sitt smultronställe någonstans långt bort från Stockholm.

Ha det skönt önskar Herbert och Ingeborg!

22 april

Ja nu har vi skickat iväg den sista leveransen från Skogsbrynet med hallonplantor till Zetas. Våra sista plantor hämtades i måndags morse, vi har haft väldigt trevligt med alla de olika grabbarna som hämtat under åren som ligger bakom, och då har det ju också gått lättare att lasta alla plantor. Vi saknar nog i allafall inte allt stress som det inneburit varje gång allt skulle bli färdigt. Någon frågade hur många plantor som kommit iväg under mer än 35 års tid, ja det skulle vi nog också vilja veta. Att många plantor har spritts över hela landet, och även utomlands, vet vi i allafall. Nu hoppas vi att vi ska kunna fixa plantor i rimlig mängd till den som gärna vill ha. Vi ska göra vad vi kan, men vi vill också hinna känna att det är sommar och ledig tid ibland. Ring till oss, så kanske vi kan hjälpa till.

Viktigt är nog också att ta bort lite som inte stämmer på vår hemsida t.ex. där det står att vi bara säljer till grossist, nu är det tvärtom. Vi värnar om privatkunder och har inte tröttnat på hallon i övrigt.

Tack för alla positiva reaktioner om hemsidan!

Hälsningar
Ingeborg och Herbert
(som sysselsätter sig med att gödselvattna alla sina nya träd mm. kvällsjobb)

12 april

Vi hoppas att ni som kollar in här upplever en skön och avkopplande helg utan en massa måsten som pockar på uppmärksamhet och kräver tid. Här har vi det skönt, bara man vill och inte ser allt som borde göras.

Herbert säger att han inte ska plantera fler träd nu. Säsongen är över för den här gången, men nu blir det väl att vattna i stället och sätta nät runt, som skydd mot älgar och rådjur som vill gnaga på stammen eller korta av dem. Det blir skog i stället för åker, för det var längesedan han var bonde. Nu är han mest mån om att sköta sin odling av hallon på Hallandsgården, där han tror att plantorna kommer att finnas kvar som en del av den trädgård som skapas kring de gamla husen. Där behövs nybyggaranda för att något ska växa. Länsmuseet i Halland vill att området ska omfatta gamla tiders växter, och tackar för alla frivilliga insatser. Herbert gräver glatt där han satt sina buskar, och nu börjar jorden bli lättare att hantera där han djupgrävt och bearbetat med kompost och gödning.

Vi har plockat fram resterande plantor som ska levereras till Zetas så småningom, och sedan blir det bara plantor till de kunder som kontaktar oss direkt och vill hämta här. Herbert har ju kvar de flesta sorterna i sin egen genbank, för sorternas överlevnad, och kan dela med sig.

Hemsidan lever vidare, hur länge återstår väl att se, beroende på om den behövs eller inte. Alltså finns Herberts Hallon Harplinge kvar, tack vare smålänningen som inte ger upp, men i begränsad skala utan stora leveranser som förr om åren.

Vi värnar om alla hallonentusiaster som hör av sig till oss - alltså ring: 035-505 58. Att svara på mail lovar vi inte, kommer frågan på vårt Forum finns mer chans att den blir besvarad så fler kan få svar.

Med önskan om god fortsättning hälsar Ingeborg och Herbert i det naturvänliga och lugna Skogsbrynet. (Halmstads hemsida Turistbyrån ger många tips om vad som är värt att veta)

Ingeborg

10 mars

Ja, det verkar som om inget har hänt när det gäller Ingeborgs hörna sedan sist, hur det nu kan komma sig... Trots allt verkar det som om hemsidan blir läst i allafall eftersom besökssiffrorna ökar hela tiden.

Det händer också att vi får en del frågeställningar på telefon. Herbert delar gärna med sig med långa föreläsningar (som jag kallar överkurs) som gör att den som ringer blir mer förvirrad än förut. Synd bara att inte frågorna går in på Forum direkt så fler får svar samtidigt. Herbert skriver ju inte svaren där så det blir lite enklare och mer kortfattade svar. Han tycker det är mer spännande med all sin trädplantering som tar dagarna i anspråk.

Än har vi inte plockat fram hallonkrukorna från vintervilan mellan granarna här ute, tjälen måste gå innan det är dags att kolla in dem. Vi har ju inte haft många dagar med snö och kyla, och nu tycker vi att det kan kvitta.

På datorn finns massor med bilder av allt som växer runt huset, det ser jättefint ut och vi hoppas att det mesta ska återfinnas när våren kommer. Lättare att handskas med bilderna på datorn än alla de som krävt att bli inklistrade i album sedan flera år, tänk så skönt att åtminstone en kamera hade datum med på bildena. Nu återstår bara en liten hög av det senaste årets bilder, så det blir lättare att kolla in.

Om det blir hallon till sommaren att fotografera kan man ju alltid hoppas, men Herbert har klippt ner hallonraderna här vid huset. Han gillar ju, och gör reklam för, varannat-års-skörd. Ja, det kan kanske passa om man har massor med plantor men jag tror nog att de flesta trädgårdsägare vill njuta av att plocka hallon varje sommar. Vi slösar nog en hel del, så jag hoppas på att det blir bra skörd i allafall så vi kan äta upp förra årets bär utan problem. Kvaliten på de nerfrysta bären håller sig lika fin efter upptining, med både färg och smak, men jag sockrar alltid innan de fryses.

Någon har frågat om hallon och nämnt att Mormorshallon inte var goda, och då undrar vi om det var Mormorshallon eller något annat. Eftersom vi inte ser plantan i växt så är det omöjligt att svara på, men vi vet att riktiga Mormorshallon är jättegoda när de växer på bra jordmån med sol och luftigt läge. Synd om någon skulle bli besviken eller lurad på fel plantor. Vi hoppas att hallonintresset ska hålla i sig också i fort-sättningen.

Det kommer mer information så småningom, till dess hälsningar från Skogsbrynet genom Ingeborg

5 februari

Nu har det blivit vinter här på våra breddgrader. Utanför fönstret ser jag hur skogen är snöbeklädd och snö på marken. Vi har ännu inte behövt hjälp med snöröjning av maskinstation, som är granne med oss, men det kanske blir aktuellt senare. Herbert har haft sysselsättning med snöskyffel en stund, den har ju inte behövts mer än en gång tidigare under vintern.

Vad roar han sig med annars på dagarna, jo favoritnöjet att gallra i skogen och hugga ved. Han körde hem mer från skogen med traktorn häromdagen. Cykeln får vänta lite till innan han kan ge sig ut, och det opererade knät kan samarbeta utan risk. Vi är tacksamma för att operationen lyckades så bra och att han har kommit igång med nya friska tag.

Jag ger mig nog snart ut med kameran, det är ju inte så många chanser till att ta vinterbilder här i syd-Sverige. Så vi mår bra och ser fram mot att det blir vår så småningom och inte en försenad vinter som förra året då Annandag Påsk blev en dag då jättemycket snö vräkte ner. Jag gick till Harplinge kyrka i djup snö, 3 km, och på hemvägen kändes det som om det var minst dubbelt så långt.

Det här vara bara lite dagsaktuellt från oss här i Skogsbrynet, mer kommer nog så småningom.

Ha det bra!
Hälsar Ingeborg och Herbert!

12 januari

Nu är det sex veckor sedan Herbert fick sin nya knäled och det har gått framåt med rörelsefriheten för oss båda, så jag kanske inte behöver köra alla tunga skottkärror osv. till våren. Tänk det känns som om han har blivit mycket yngre och piggare. Att kunna vara ute på flera timmars rundvandring i skogen. Nu är det inte säkert för alla träd som han tänker gallra. Jag undrar om han inte lider av cellskräck när han är inom fyra väggar...

Vi fick ett samtal från Elisabeth Nilsson på Elitplantstationen i Kristianstad idag på förmiddagen. Kul att höra att det sålts många Mormorshallon under förra året, de återstod bara 3000 plantor till vårförsäljningen och de var redan förbeställda.

Vår hemsida kommer att ligga kvar på internet också under detta år eftersom den verkar ha många besökare fortfarande. Vad kan förbättras är den stora frågan. Alla inslag från våra besökare saknas och vi vill gärna ha in frågor som kan besvaras på vårt Forum. Att ge personlig information, med svar på mail som kommer, tycker jag är onödigt när svaren kanske redan finns på hemsidan. Vi hoppas att få nya infallsvinklar som gör att det blir intressant att klicka fram vår hemsida. Vår webmaster gör allt jobb så bra så vi vill gärna fortsätta att finnas med. Herbert kommer säkert inte att låta bli att odla nya hallonplantor, bara han som tror.

Hör gärna av er med synpunkter.
Tack på förhand!

Hälsningar från Skogsbrynet genom Ingeborg
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB