Hallon och hallonodling

Ingeborgs Hörna

2007

26 december 2007

En liten hälsning till alla som kanske kollar in mina skriverier här på vår hemsida.

Julen är snart över och den enda julsnö som vi kan se är den som vår webmaster har lagt in som bakgrund på hemsidan. Här behövs ingen skottning av en massa snö, bara paraply om man går ut, och det är skönt med tak över huvudet. Snart återgår allt till det normala igen, det är nog skönt tycker nog de flesta, och ett nytt år står för dörren. Nya möjligheter och förväntningar om att att vi ska få vara friska och ha det bra, vilket vi också tillönskar er alla med:

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2008!

Ingeborg och Herbert

15 december 2007

Vad kan hända här oss en vecka före jul?

Vi har inte sett till någon snö ännu och är nog glada för att inte behöva slita med snöskyffel, och halkan har inte heller drabbat oss. Vinterdäcken finns på bilen för säkerhets skull. Det har varit underbart väder med sol på eftermiddagen idag och vi var ute två timmar och gick i skogen och högt upp mot stenbrottet som ligger på Nyårsåsen. Här fanns många gamla torp förr i tiden och det är spännande att försöka hitta spår efter tidigare bosättare. Gamla väl upplagda stenmurar borde kunna tala om vilka som bodde här. På nätterna när det är klart och kallt är det en fantastisk stjärnhimmel att beundra, för att inte tala om när det är fullmåne som man upplever på ett helt annat sätt när inte det finns gatljus och en massa andra ljus som lyser upp.

I vårt lilla röda hus här vid skogskanten är det inte svårt att få julfint, det behövs inte så mycket för julkänslan ska infinna sig, vi tycker att vi har det så mysigt. Jag har plockat fram mina tomtar som jag målat under 40 års tid, det är en hel del och som tur är har jag nog gett bort lika många. Det började när våra tvillingar var under året och har fortsatt under årens lopp, jättekul hobby med porslinsmålning.

Tiden före jul är rolig med alla förberedelser, jag ser det som avkoppling att stå och baka pepparkakor till exempel, och det är bra att kunna dela med sig när burkarna är fulla. Har ett bra recept på engelska pepparkakor som blir både tunna och spröda. Konsten är väl att vara lätt på handen när man kavlar ut...

Ja det här blev lite om hur vi har det. Herbert roar sig med vedhuggning på dagarna så vi har ingen brist på torr ved för det finns massor i hans upplag - vi behöver inte frysa på många år!

Så önskar vi alla som kollar hemsidan en riktigt God Jul, och att det verkligen blir det, och ett Gott Nytt år!

På återseende hoppas att vi får höra av alla våra hallonvänner!
Ingeborg och Herbert

17 oktober

Att det är hösten som kommit på allvar är det ingen tvekan om när man tittar ut genom fönstret, regnet ser inte ut att vilja upphöra. Herbert får problem, med vad han ska göra när han inte kan gå ut i skogen och jobba med gallring, det var visst någon gran som blåst ner ytterligare. Vi har ingen brist på ved så vi kan elda så mycket vi vill och det är verkligen mysigt med brasan som värmer så skönt. Vi satte in oljefyllda element då huset byggdes, men har inte behövt använda dem sedan vi fick in kamin förra året.

Om det ska skrivas något om hallon kan jag ju tala om att vi fortfarande kan plocka hösthallon, Zefa Herbsternternte, på friland. Skörden blev senare än vanligt men det är massor med kart som kommer att mogna till kylan tar över med kalla frostnätter.

Det kommer kunder lite då och då fortfarande och vill köpa plantor, och vi kommer att ha plantor för vårleverans till Zetas också nästa vår. Så vi ser fram emot att finnas med nästa år också!

Ha det så bra nu i höst och vinter, det kommer en vår och sommar igen!

Varma hälsningar från oss genom
Ingeborg
(vid datorn)

28 september

Nu är det verkligen höst som gäller. Vid middagstid upplevde jag ännu en gång fördelen av att bo granne med Nyårsåsen där viltstrecken av flyttfåglar drar förbi varje höst. Det var hundratals fåglar som kom, det ena fågelstrecket efter det andra, vildgäss gissar jag (som inte är någon på området). På avstånd hör man dem komma och sedan dyker de upp över skogstopparna, något som alltid är fantastiskt att se och uppleva. Det blåser rejält och fåglarna flyger högt, de kanske har medvind på färden.

Någon nattfrost har vi inte upplevt än, kylan får gärna dröja så att vi kan skörda våra hösthallon i lugn och ro. Att det regnar nästan varje dag är ju inget ovanligt, nu har det varit fullmåne några nätter och det ser man ju på ett annat sätt när man bor utanför samhället utan gatlyktor osv.

Nu har det snart gått 5 år sedan vi flyttade hit, 1/10 2002, och vi har ingen lappsjuka eller ensamhetskänsla. Vi tänker bli kvar här. Hallonplantor kommer säkert att finnas också nästa år, även om Herbert har pratat om att han har dragit ner på verksamheten. Fel, om man känner honom, han är väl lika mycket smålänning som tidigare och kommer nog att vilja vara med om att se till att det finns sortäkta plantor. Så vi kommer att fortsätta, även om det inte handlar om så många tusen plantor som förr om åren.

Skönt att hinna med något annat också. Tro inte att vi är ute ur räkningen, vi satsar på framtiden och gör en insats för att intresserade ska få vad de vill när det gäller sortäkthet av hallon och svarta vinbär.

Vi väntar på respons av dem som köpt plantor, men det är inte mycket gensvar på våra efterlysningar. Så, ännu en gång, skriv gärna på vårt Forum eller gästboken på vår hemsida! Roligt att hitta något nytt inlägg.

Hälsningar
Ingeborg

12 september

Nu återkommer jag med lite nya rader som inte kommer att handla så mycket om hallon den här gången.

I går hade vi en hel dags semester (har nog inte hänt på flera år), alltså kl. 8 på morgon cyklade vi iväg till Harplinge församlingsgård för att fara med på kyrkans utfärd till Råshult och Stenbrohults kyrka. Ett 70-tal personer åkte med två bussar, vi satt bekvämt i den ena som visade sig vara en konferensbuss från Sennan, med bra utrymmen att kunna sträcka på benen. Det blev en dag full av intryck av massor med underbara blommor och skön natur, gissa om det blev fullt på minneskortet i digitalkameran! Duktiga guider berättade oerhört levande om Linné och hans liv, som blev mycket mer intressant på plats. Vi är glada att fått vara med om den här dagen, alla var överväldiga över allt som vi hann med. Middag intogs på serveringen på Ikea hotellet i älmhult, smakade underbart!, detta ingick också i resans pris. Vi investerade i en liten kruka med en växt på Råshult, det fanns inget namn på växten och jag gissade genast på vad det var, och gissningen var riktig. Alla andra växter hade namnskyltar, men inte den här och då var det ju en Linnea så klart. Hade namnskylt funnits hade nog den blivit stulen, den var så liten och hade kunnat hamna i en ficka hur lätt som helst. Betalade gärna 125 kr för plantan, eftersom den inte är lätt att få tag i och tar flera år att komma till salufärdig växt. Läste på Odla nu forum om någon som ville ha en Linnea och fick rådet att gå ut i skogen och gräva upp en planta... Man tar inte fridlysta växter i naturen! Som tur är har vi egen mark och idag ska vår Linnea få komma ur sin trånga kruka och få en egen skog att växa i. Herbert är på gång och förbereder växtplatsen, någonstans där varken hästar eller människor kan skada den.

Som godnattläsning, efter alla dagens mängder av intryck, läste jag Veronica Wägners bok Älskade pelargoner, en samlares anteckningar utgiven av Wahlström & Widstrands förlag 2003. Veronica drabbades av en pelargonbacill som verkar vara smittosam via boken, jag har redan varit ute och kollat våra stora utplanterade pelargoner och kommit underfund med att vi måste nog trängas med dem ännu en vinter i uterummet. Vi har tyckt att de har varit för stora nu, men Herbert har hållt liv i dem ända sedan vi flyttade hit, för snart fem år sedan, så vi unnar dem nog att få hänga med ytterligare efter att ha läst boken. Jag rekommenderar boken, den var kul att läsa, tur att det blev av annars hade jag ångrat utrensningen av pelargonerna som fortfarande är i full gång. Skäms för att säga att boken stått i bokhyllan sedan länge.

Nu börjar solen titta fram efter en regnig morgon. Typiskt väder för den här sommaren alltså, där vi har sparat in mycket tid på vattning. Annars är det en tid då flyttfåglarna börjar sin färd mot sydligare breddgrader och hörs på långt håll när de passerar oss, lika mäktigt som alltid att se dem.

Nu längtar jag ut, och ska gå med Herbert för att syna in var vår Linnea ska få sin plats.

Ha en bra tid nu i höst!
Hälsar Ingeborg

14 augusti

Ja nu börjar eftersommaren med lite normala temperaturer och kanske lite mer energi när det gäller allt som behöver göras. Måla på huset har ju t.ex. inte varit lätt, antingen för varmt eller så har det regnat. Som husägare är det ju alltid något som behöver förbättras eller underhållas. Haverdalsstrand har i alla fall fått några besök av oss, ja kanske tack vare semesterbesökarna hos oss.

Herbert har fullt göra med att sköta om alla nyplanterade träd som han satte i våras, så att de ska komma i gång och växa upp och bli till växande skog. Det kunde han aldrig tänkt sig i sin gröna ungdom, då skulle man bruka jorden, men då hade han ingen aning om att vi skulle hamna i Harplinge och ägna livet åt hallon...

Återstående hallonplantor mår bra och vi får väl se när hösten kommer hur mycket som blir kvar till Zetas vårbeställda plantor, kanske det t.o.m. blir ännu en sändning till dem nu på sensommaren.

Vi ser av hemsidans tittarbesök att de ökar hela tiden och det är ju jättekul att intresset hålls levande för hallon. Vad kan vi behöva lägga in? Det vore bra om det kom in mer på Forum så vi får mer bredd på vad ni vill ha med. Skriv och berätta hur era hallon växte och hur ni upplevde smak osv.
Rubrik på Forum kanske saknas: Erfarenhet av olika hallonsorter, kanske minnen av hallonen du smakat tidigare, få se vad vår Webmaster skriver in. Han är den som fixar till allt så alla tycker sidan är proffsig.

Hälsningar
Ingeborg

24 juli

Lite uppdatering om hur det står till i Herberts hallonrike.

Ja, en massa krukor står och väntar på nästa omgång leverans till Zetas. Det blir väl om några veckor efter deras semestertider. Plantorna växer och är gröna och fina. Herbert har sett till att de fått vatten, när det behövts, de får inte torka ut men inte heller bli vattenskadade.

Annars har det ju regnat en hel del och alla sommargäster har inte behövt bli sönderbrända på stränderna, det har i stället gett Halmstad mycket folk i city. Under den gångna helgen var det Marinfestivalen i Halmstad som samlade många intresserade. Vi har haft barn och barnbarn på besök som gillade farmorssaft, hallon och smultronplockning. Kattungarna blev också väl omhändertagna och bortskämda. Mjölk varje gång någon kom i närheten.

Jag har plockat några liter Meeker varje dag, jättegoda och roliga att plocka. Eftersom Herbert har gjort varannatårsskörd av hallonraderna här vid huset, så blev det inga bär där i år. Så jag får vara glad att han inte hann med att ta raderna med Meeker..., det finns ju också en hel del hallon kvar sedan föregående år i frysarna.

Vi har i allafall fått se bär på moderplantorna av de nygamla sorterna Krusenberg Hornet, Superlative och de som senast blev virusrensade, och allt verkar lovande. Sedan undrar vi ju hur alla som köpt våra plantor har upplevt smak och hur de växer, men det får vi sällan reda på. Vi har i allafall träffat många trevliga personer som hittat hit också i sommar, som en följd av DNs artikel om Herbert för tre år sedan. Gröna Rum programmet är också en del av att folk kommer. Nu senast tackar vi Christina Högard för hennes hallonartikel i Allers Trädgård som kom ut nu i början av juli. Roligt att folk får veta att det finns goda hallon, ser ut som om besökssiffrorna på hemsidan stadigt ökar. Det behövs information om vad som smakar hallon och är värt att odla, det finns så många plantor som säljs under falsk flagg och inte stämmer med vad det borde vara. Vi kan bara se till att vi inte förvillar begreppen, men vi blir besvikna över att så mycket säljs som inte är äkta.

Nu slutar jag med att återgå till nästa sysselsättning, kameran som ska ta bilder av Gul Antwerpen 200 år gammal hallonsort.

Ha en bra sommar!
Hälsar Ingeborg
(och Herbert som ägnar sig åt Hallandsposten)

24 juni

Söndag kväll i midsommarhelgen och lite tid att summera vad som händer bland alla hallonplantorna.

I morgon den 25/6 hämtas ett stort antal plantor för leverans till Zetas, och de kommer dit senare i veckan. Nu kommer våra nytillkomna sorter av gamla hallon att finnas med, de ser väldigt lovande ut och vi tror på att många kommer att uppskatta dem.

Vad det gäller att få mogna hallon att äta ser det ut som bären blir senare i år och kommer nog att mogna som de gjorde förr i tiden, alltså i slutet av juli på de flesta sorterna.

Vi är glada för regnet som kom på midsommarafton, 90 mm här i Halland, det behövdes för att allt skall utvecklas och inte ta skada av torka. Det forsar från skoges bäckar, underbar musik som är rogivande att lyssna till mitt i allt stress.

Välkomna att höra av er om det är något vi kan hjälpa till med, annars önskar vi er alla en god fortsättning på sommaren!

Hälsningar
Ingeborg

2 juni

Nu firar Halmstad 700-års jubileum och det är trångt på gatorna och massor av evenemang av alla de slag.

Här har vi inte så mycket tid för att hinna vara med på alla aktiviteter, utan har full sysselsättning med att få plantorna leveransklara. Om någon vecka går ett stort antal plantor till Zetas trädgård, och då kommer de flesta av hallonsorterna som vi säljer att finnas med. Vi är glada att vår grossist hämtar och levererar till dem. I år har vi mer plantor än förra året och vi har haft bra hjälp av vädret med lagom värme och regn nu när plantorna står och växer till. ändå vet vi att det fattas hallonplantor på marknaden, men vi gör vad vi kan. Intresset ökar ju hela tiden och vi ser att hallon får stor plats på alla recept i veckotidningar och andra platser. Det ska vara goda hallon och inte bara stora som inte smakar något!

Vad som är nytt för i år är Superlative och Krusenbergs Hornet, två gamla sorter som vi ser som en fördel av att ha införlivat i sortimentet. Splont Explorer är också med i år och vi sätter den högt på listan. Att vi tycker att de är mycket bra beror på att att vi har sett att de är både goda och mycket odlingsvärda. Mormorshallon har svåra konkurrenter nu, och vi tror att alla våra sorter är lika värda att odla. De gamla sorterna smakar som hallon ska smaka.

Allers trädgård annonserar sitt kommande nummer i Juli månad med en artikel Hallonlängtan, ja det finns många som längtar till bärsäsongen. Vi får väl se vad som står så småningom.

Blir det problem med hallon kanske det beror på hur hallonen blir skötta eller inte skötta. Hoppas att vårt försök med Forum ska få bli till ett alternativ till att få vara en hjälp till alla som har funderingar.

Nu väntar plantorna, och Herbert saknart säkert sin medarbetare.
Hälsningar
Ingeborg

30 april

Valborgsmässoafton och våren är verkligen här på allvar, och som vackrast med alla lövträd som nyss spruckit ut. Sädesärlorna gillar att hålla till på marken och visa att de är ute på jakt efter alla myror och andra småkryp, synd att de inte ger sig på alla liljebaggar som inte låter våra liljor vara ifred. Kan liljebaggar kommunicera med varandra(?), det verkar som de varnar och gömmer sig när vi börjar leta efter dem. Vi vill inte ha alla blad konduktörsmärkta. Nu är vi ständig jakt och översyn så att vi får behålla liljorna intakta.

Gårdagen tillbringade vi på Hallandsgården, med invigning av allmogeträdgården som sa försöka återskapa en gammaldags miljö med växter. Vi hade hoppats på en större tillströmning av besökare till evenemanget eftersom Gunnel Karlsson (från Gröna rum) fanns med på programmet. De som var mest trädgårdsintresserade hade kanske inte tid för annat än att fixa sina egna trädgårdar. Det blev i allafall en intressant dag, Gunnel grävde och planterade ett äppelträd som minne av invigningen. Sorten blev Oranie. Herbert skulle hjälpa henne, men han hann inte för Gunnel visade att hon var van vid att hantera spade så Herbert bara stod och pratade. Vi hade varit där och jobbat tidigare för att gräva rent från ogräs. Herbert presenterade också de hallon som vi kommer att plantera där, på den förberedda jorden. Vi vill ha av de nya plantorna som blir färdiga i juni månad, men sorterna blir de äldsta, låter mystiskt. Det är viktigt att jorden är förberedd och att ogräset har dött innan man planterar. Bokskogen på Galgberget där Hallandsgården ligger är något helt otroligt vacker nu. Tänk när alla våra nysatta bokar är så stora, det dröjer nog en hel del år.

Herbert längtar efter att det ska börja regna så han slipper alla bekymmer med skogsplantorna som han satt ute i skog och runt omkring odlingen. Plantskotten, med hallon i lådorna, börjar sticka upp och blir det regn snart så blir det plantering och inget annat som gäller. Vi hoppas på att det ska bli en hel del så att det räcker för den efterfrågan som finns. Det är jätteroligt med alla som ringer och som gärna vill ha våra plantor, och höra om andra som tidigare köpt och är nöjda. Roligt också att se att någon vill ge en hälsning på Gästboken, det händer inte så ofta, men idag hittade jag ett nytt inlägg.

Kvällen hoppas jag blir bra för alla som firar Valborg. Själva tar vi en tur till Hembygdsgården här i Harplinge där det kommer en hel del också från andra håll. Från mitt fönster ser jag rakt ute på kronorna på körsbärsträden som står som vitklädda blommande skyar mot granarna bakom, synd att jag inte är bra på att skicka med bilder.

Med varma hälsningar
Ingeborg
och Herbert (någonstans utanför huset)

14 april

Här har vi en härlig morgon som verkligen talar om att våren är här, massor med kvittrande fåglar från alla håll. Lövsprickningen börjar på både lärk, björk, kastanj osv., vi har ju en mängd olika träd. Som adressen Skogsbrynet antyder har vi skogen inpå husknuten, en frihet med frisk luft och att kunna gå ut i naturen och bara njuta av friheten av att leva på en egen liten del av jordens yta.

Vi finns fortfarande med och säljer gärna till privatkunder. Hör bara av er direkt till oss per telefon så vi vet när du vill komma. Du måste få vägbeskrivning, för att hitta till oss. Vi har de flesta sorterna på gång fast i mindre skala.

Välkomna till det vackra Halland och västkusten!
Hälsningar
Ingeborg

29 mars

Våren har kommit på allvar och vi hoppas att den håller sig kvar. Behovet av regn, i måttliga mängder, kan vi ju behöva för att allt ska ta fart ordentligt. Vi ser att sommaren snart är här, det har ju varit några riktigt varma dagar även om nätterna fortfarande har haft några minusgader.

Vad har vi gjort sen sist?
Den första leveransen till Zetas är färdig och hämtas idag eller i morgon för att vara framme i början av nästa vecka, alltså v 14. Nästa leverans beräknar vi kunna få fram till början av juni. Många tror att man bara kan plantera vår eller höst, men det går bra att sätta när som helst med krukodlade plantor.

Det är intressant att kolla på Odla.nu och läsa på deras Forum. Där möter man många frågor om det mesta, också hallonfrågor. Logga in och följ anvisningarna, så du kan ta del av många olika inlägg. Här samlas många som vill ta del av hemsidans många alternativ, så vi rekommenderar den gärna.

Här hos oss ser vi många vårblommor runt huset och nya visar sig varje dag, t.ex.: Primula, Krokus, Botaniska tulpaner, Luktviol, Blåsippor, Lundviva mm. Ja, ibland har man kanske glömt bort att de fanns. Helt fantastiskt! Att liljebaggarna har upptäckt liljorna kunde vi ju klara oss utan, nu gäller det att jaga dem så fort man passerar liljebestånden. Vi gillar inte alla hålen som de gör i bladen.

Herbert ägnar dagen åt att ta hand om 200 nya skogsplantor som ska planteras. Stormarna har ju gjort plats för nya träd, så nu blir det nya som planteras in. Nu handlar det om sorterna: Skogslönn, Bok, Fågelbär och Vårtbjörk, ja inte känner jag till mer än hur boken ser ut men det hoppas jag få se under kommande år. Plantorna körde vi till Svenska Skogsplantor i Våxtorp och inhandlade. Att Gudrun och Per kom, gjorde att de fick fullt upp med försäljningen av plantor.

Fågelsången är vår bakgrundsmusik, som förstärker den härliga naturen och friheten av att bo så här nära skogen som vår adress Skogsbrynet antyder. Nu brusar det inte lika intensivt som förut i bäckarna. Snart är det påsk och vi hälsar alla sommargäster välkomna till västkusten. Att bo här året runt är nog ändå förmer, vi flyttar aldrig härifrån!

Så önskar vi er alla en Glad Påsk 2007!
Ingeborg och Herbert

13 mars

Här på västkusten upplever vi att våren har gjort sitt intåg, underbart att känna värme och solsken. Att kunna använda vårt inglasade uterum som arbetsrum för att kunna sitta och måla porslin med bra ljus som behövs är ju jättebra t.ex., ja det blir ju någon ledig stund att kunna roa sig. Så har man ju bra utsikt över alla fåglar som är i närheten och letar efter mat. Vårblommorna dyker upp den ena efter den andra, så nu behöver jag inte kolla på alla bilder på datorn. Där finns både vår- och sommarbilder att minnas, hur det såg ut i trädgården. Några rosor ser ut att inte ha överlevt vintern, tråkigt nog.

Vad gör Herbert, jo han växlar mellan skogsarbetet och växthusjobbet. Plantorna som var planterade i spannar förra sommaren är sönderskurna, och lagda som rotbitar i lådor för att bli nya plantor. Låter som misshandel och inte klokt, men det är hans sätt att föröka och det är han nog ensam om att klara av. Många har velat lära sig, men sedan gett upp, det är inget som man lär sig hur som helst. Mer arbete väntar, när de nya skotten ska krukas in för att så småningom bli salufärdiga. Herbert verkar mer optimistisk nu med fortsättningen av att producera plantor, så vi får väl se.

Krukorna som ska till Zetas ska planteras om till 2 liters krukor, och vara på gång att grönska innan de skickas, det blir ca 400 krukor som är lovade nu med första leverans. Obs! Alla våra plantor kommer att ha den gula etiketten på krukan och färgetikett på plantan också i fortsättningen när vi skickar iväg plantor. Om krukor som har stått i någon plantskola och inte blivit sålda, blir omsatta i andra krukor, kan vi inte garantera att det är rätt planta som du får. Zetas Trädgård (information finns under våra Länkar) har vi det största förtroende för, då vi har samarbetat med dem under många år. Där finns ju allt som man kan önska av sakkunskap och trovärdighet när det gäller växter.

På försommaren hoppas vi att vi har en hel del plantor som blir klara till försäljning, även om inte alla sorter har kommit med i årets förökning, så vänta och se om du inte får tag i plantor nu.

Vi ser att det är många som kollar vår hemsida, men det skulle vara roligt att veta vad ni tycker, vad saknas, ska vi ha ett forum där det är fritt fram med att bidraga med frågor och synpunkter? Vår web-master vill gärna ha med ett forum, men vi är avvaktande eftersom vi inte själva tror att vi kan övervaka vad som hamnar där. Gästboken är ju en tillgång för oss men varför vågar ingen skriva där? Det skulle vara så roligt om det stod något nytt, men jag får väl fortsätta tjata.

Hälsningar
Ingeborg

1 mars

Så här har vi det nu, när mars månad lovar att våren snart är här.

Jag hittade den första snödroppen när jag var ute på en skön promenad i eftermiddag. Det är helt underbart, att bara kunna njuta av frisk luft och massor av porlande vatten i bäckarna som kommer från skogen. Synd att inte kunna överföra bruset via nätet, det är så härligt att lyssna till.

Herbert går med tumstock och väljer vilka tallar han ska ha till en liten gäststuga, en dröm han haft att bygga. Han har jobbat en hel del med gallring i skogen, och vi tycker det är skönt att kunna få egen ved att elda med i kaminen. Vilken härlig värme det blir! Södra skogsägarna som skulle komma och gallra och avverka har fullt upp att röja efter stormen Per, så det lär väl dröja innan vi ser dem. Nu är det ju så blött i markerna också, så vi hade nog fått skador på vägarna.

Vi har stora förhoppningar på att kunna fram en hel del plantor av det material som vi fått ut från Virologen (efter testning och rensning), så vi ser verkligen fram mot att kunna komma igen med våra hallonsorter. Det känns väldigt lyxigt att plocka fram hallon ur frysen och känna smaken av sommar, lite lön för mödan måste man ju ha. Än så länge är det ingen brist på bär, eftersom jag plockade en hel del i somras.

Vad har vi annars på programmet? Jo, vi ska vara hallonpratare på Wapnö Hem och Trädgård, en trädgårdsmässa någon gång i april. Sedan fyller Halmstad 700 år och det blir firande till sommaren med bland annat kungaparet på besök. En gammaldags trädgård kommer att anläggas på Hallandsgården, och Gunnel Karlsson kommer den 29 april för att inviga den. Herbert kommer också att vara med, han bidrar med en del av sina sorter, som är till åren komna (dock inte 700 år!). Kul att träffa Gunnel igen. Hon är precis lika trevlig som i sina tv-program, men så har hon ju också sina rötter i Harplinge. Vi har sammanträffat med henne många gånger och det är alltid lika roligt.

Många tror att Herbert har slutat med sina plantor, men det är bara som han trodde. Smålänningen i honom ger inte upp och med sin lyckade höftoperation har han nya krafter, vilket han inte trodde för två år sedan.

Hör gärna av er, nu har vi tid att informera om våra sorter. Det skulle ju vara väldigt roligt att höra vad de tycker som har köpt av oss förut!

Hälsningar
Ingeborg

15 januari

Det blev en blåsig start på det nya året!

Orkanstyrkan var så det räckte för att göra oss utan ström. Den varade mellan klockan 17 på söndagen till klockan 9 på måndag. En hel del skador blev det, växthuset förlorade en del av takplasten (den skulle ändå snart bytas), några granar blev utan topp och en del större träd föll till marken. Så svårt det är att komma ihåg att det inte bara är att tända lampor som vanligt! Som tur är har vi vår kamin, den höll oss med den goda värmen. Och sedan kom ju ficklampan till heders igen.

Annars mår vi bra, frånsett att Herbert anstränger sin högerarm för mycket på all vedhuggning, vilket absolut inte var orsaken enligt honom förståss(!).

Vi har inte haft snö sedan i början av november. Det finns Lila Primula som blommar, Julrosorna gör rätt för sig med flera blommor och massor av knoppar som kommer att slå ut. Det brukar ju vara snö när Julrosorna blommar, men de bryr sig visst inte om annat än att de tror att det är vinter. Tibasten blommar också uppe i skogsbacken, den borde nog vänta tills det blir vår!

Termometern håller sig runt 8-9 plusgrader, vi kommer ihåg förra årets snöskottning och det klarar vi oss utan! Vi tänker på dem som bodde här långt tidigare än oss och undrar hur de levde utan alla moderniteter, vi som knappast klarar ett strömavbrott.

Att vi installerade en kamin efter 4 års boende här kommer nog att spara pengar, eftersom de oljefyllda el-elementen ökande på elräkningen. Herbert gillar att vara ute i skogen och hugga ved, frisk luft och gallring av skogen på köpet. Vi har beställt en del gallring och avverkning av Södra Skogsägarna, men när de kommer vet vi inte. Det måste vara vägar som står pall för de stora maskinerna. Risken är väl att de inte hinner nu när det har blivit nya stormskador här i våra trakter. Det blåser ordentligt nu också på månadag eftermiddag, så det är skönt att inte behöva vara ute.

Morgondag, den 16 januari, är en stor dag för oss som föräldrar som får uppvakta (på avstånd) våra söner som fyller 40 år. Oj vad vi måste vara gamla som har medelålders söner, ja de är ju inte äldst heller förståss. Så är det när den efterföljande generationen flyttar och har sina arbeten på annat håll, vilket vi gärna unnar dem.

Att Herbert oroar sig för vem som ska odla våra sorter i framtiden, och kunna bevara dem utan förvanskning, är nog inte lätt att kunna befria honom ifrån. Var finns den, som vill och kan, är hans stora problem. Att Elitplantstationen ska ta fram Mormorshallon nästa år, så det räcker, ja det får vi se. Kontrollavgiften som vi betalar för besiktningen av vår framställning av hallonplantor tar ett djupt hål i Herberts pension som han får varje månad, pengar som vi kunde använda till annat.

Vi hoppas kunna hänga med ett tag till, och träffa kunder som vill söka sig hit. Vi vill att alla ska ha en chans att få äta riktigt goda hallon, och till vår lilla del av världen välkomnar vi alla som vill söka upp oss och köpa plantor!

Hälsningar
Ingeborg
© Ingeborg Arvidsson
Copyright © 2003-2024 Crucial Point AB